Piše: C.R.

Fundacija Victims of Communism Memorial Foundation bo v petek, 19. novembra, gostila Konferenco o poljskih študijah 2021 z naslovom »Konec(i) komunizma: Poti do dekomunizacije v nekdanjem vzhodnem bloku«. Konferenca bo potekala v Washingtonu, D.C., v organizaciji The Heritage Foundation.

Miren propad komunizma v Srednji in Vzhodni Evropi leta 1989 in dogovorjeni sporazumi o delitvi oblasti, ki so mu sledili, so na Zahodu slavili kot zmagoslavje visokoletečega kompromisa. Z izjemo Romunije je sprava prevladala nad željo po maščevanju.

Danes je slika bolj zapletena. V številnih državah se še vedno intenzivno razpravlja o okoliščinah propada komunizma in pravilnem načinu “ravnanja” s tistimi, ki so bili zaznamovani s služenjem staremu režimu. Nedavna prizadevanja za očiščenje domnevno preostalih komunističnih elementov iz državnih institucij so opazovalce spodbudila k ponovnemu razmisleku o procesih, s katerimi so bili po letu 1989 v regiji vzpostavljeni demokratični sistemi.

Ta konferenca bo prispevala k tem prizadevanjem, saj bo združila raziskovalce Srednje in Vzhodne Evrope, da bi preučili sporno dediščino komunizma v nekdanjem sovjetskem bloku.

Vir: Victims of Communism Memorial Foundation

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj