Piše: Mariann Őry

(Objavljeno 16.9.2021)

Evropska komisija namerno gleda stran, ko gre za narodne manjšine, in za tem je politični motiv, je v svojem mnenju za Newsweek zapisal madžarski raziskovalec Balázs Tárnok.

Veliko Evropejcev pripada kulturni, jezikovni ali etnični skupini v državi članici, ki se razlikuje od večine. To velja na primer za Baske v Španiji, Madžare v Romuniji in Ukrajini ter Sorbe v Nemčiji. Te skupine so prepogosto brez pravic in zaščite.

“Čeprav je v EU več kot 50 milijonov ljudi, ki pripadajo etničnim (narodnim ali jezikovnim) manjšinam, na ravni EU ni posebnih pravnih aktov za njihovo zaščito. Ker ni minimalnega sklopa pravil EU, lahko države članice etničnim manjšinam odvzamejo prej pridobljene pravice,” piše Tárnok.

Zato je Zvezna unija evropskih narodnosti (FUEN) pred kratkim na institucije EU naslovila nujni poziv glede pravic manjšin, ki pa je bil večinoma prezrt.

Evropska komisija ignorira probleme narodnih manjšin, ker želi zatreti nacionalne in regionalne posebnosti ter homogenizirati evropsko prebivalstvo, je Tárnok, gostujoči znanstvenik na univerzi Notre Dame, pojasnil v svojem mnenju, objavljenem v ameriški reviji Newsweek pod naslovom “Ignoriranje pravic manjšin je del načrta Bruslja za homogenizacijo Evrope”.

Spomnil je, da je Komisija v zadnjih letih selektivno izkoristila svoj položaj varuha različnih pogodb za sprožitev sodnih postopkov zaradi domnevnih kršitev “skupnih”, vendar na nek način izključnih vrednot EU.

“V zadnjih letih se je Komisija EU oddaljila od svoje prvotne vloge nepristranskega “varuha pogodb” in zdaj zlorablja koncept skupnih vrednot EU. Bruseljski organ ukrepa le, kadar so kršene določene vrednote, medtem ko je kršitev drugih načel, ki so za Bruselj manj pomembna, popolnoma prezrta,” piše madžarski raziskovalec.

Po besedah Tárnoka se odbor redno sklicuje na pomanjkanje pristojnosti in lastno nemoč, ko so prizadete narodne manjšine, ko pa se na primer želi zavzeti za manjšino LGBTQ, omenjene ovire nenadoma izginejo.

“Komisija EU je pred kratkim sprožila postopek za ugotavljanje kršitev proti Madžarski in Poljski zaradi domnevnih kršitev pravic LGBTQ+. Medtem ko se Bruselj zavzema za pravice LGBTQ+ oseb, še naprej ignorira izzive, s katerimi se soočajo druge manjšine, zlasti etnične. Neobramba etničnih manjšin je del načrta Komisije za zatiranje nacionalnih in regionalnih posebnosti v Evropi ter homogenizacijo prebivalstva,” je zapisal.

Tárnok meni, da Bruselj z zanemarjanjem narodnih manjšin uničuje pravo, podedovano kulturno raznolikost Evrope in s tem krši namere njenih ustanoviteljev. Po konferenci o prihodnosti Evrope je FUEN pozval k vključitvi zaščite narodnih in jezikovnih manjšin v ustanovne pogodbe Evropske unije. Največja evropska krovna manjšinska organizacija, ki ji predseduje Vincze Loránt, evropski poslanec Demokratične zveze Madžarov v Romuniji (RMDSZ), je to strategijo sprejela na kongresu v Trstu, ki se je končal v nedeljo. Po njihovem mnenju je treba v pogodbah EU jasno določiti, da københavnska merila niso zavezujoča le za države kandidatke, ampak da je njihovo izpolnjevanje stalna obveznost za vse države članice.

FUEN je Evropsko komisijo pozval, naj spremljanje položaja narodnih in jezikovnih manjšin v celoti vključi v mehanizem pravne države in podpre države članice z izmenjavo najboljših praks na področju zaščite manjšin. Ugotovljeno je bilo tudi, da doslej ni bilo usklajene politike EU za zaščito manjšin.

Ta prispevek se je prvič pojavil na portalu MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj