Piše: Elmar Forster

V uredništvo časopisa Magyar Nemzet je z neznanega e-poštnega naslova prispel nenavadno velik nabor dokumentov, ki so imeli resno sporočilno vrednost. Med njimi je več ur pogovorov prek Skypa z Andrejem Noskom, nekdanjim direktorjem Fundacije za odprto družbo, ki jo financira George Soros. Nosko je v tem pogovoru praktično priznal, da sta Madžarska in Poljska podvrženi neresnični in pristranski kampanji.

Andrei Nosko: nekdanji direktor Sorosove nevladne organizacije “Odprta družba

Najbolj zanimiv je intervju v angleščini, ki ga je z Andrejem Noskom posnela oseba, ki je našemu časopisu neznana. Nosko je do leta 2018 doktoriral na Sorosovi univerzi CEU, nato pa je bil direktor Sorosove nevladne organizacije “Open Society Foundations (OSF)” in glavni vodja oddelka za politične vede. Tam je bil odgovoren za razdelitev tretjine donacij možganskim trustom v evropskem oddelku OSF. To je vključevalo proračun v višini 10 milijonov dolarjev na leto. Nosko je trenutno evropski direktor mreže PILnet v Budimpešti.

Razkrivajoči intervju z Noskom: Poročila medijev o Madžarski in Poljski so namerno izkrivljena

Sogovornika Andreja Noska je zanimalo, zakaj je več srednje- in vzhodnoevropskih držav, vključno z Madžarsko in Poljsko, postalo središče pozornosti mednarodnih medijev. Nekdanji direktor sklada OSF, ki ga financira George Soros, je dejal: “Poročila o teh državah so izkrivljena. Menim, da povezovanje Madžarske in Poljske samo po sebi ni preveč pošteno. Državi imata, tako kot druge države v regiji, svoje težave, ki pa se med seboj razlikujejo. Če na primer vzamemo Poljsko in Madžarsko, lahko vidimo popolnoma drugačen slog vodenja, gospodarsko strukturo in odnos vlade do civilne družbe,” je dejal.

Mizerna novinarska kakovost

Andrej Nosko meni, da je dejstvo, da so te države združene in da se poročilom o njih pripisuje poseben pomen, povezano z dejstvom, da je raven evropskih medijev v zadnjem času padla. Težavo lahko ponazorimo z dejstvom, da je v osrednjih medijih veliko manj tujih dopisnikov, ki poročajo tudi o zadevah več držav. To pa vodi v intelektualno lenobo v osrednjih medijih, ki so prav tako imeli osrednjo vlogo pri razvoju zgoraj opisanega pojava. Toda tako se Poljsko in Madžarsko zlahka obtožuje, ne da bi predložili kakršne koli prave argumente, je dejal Nosko. Z drugimi besedami, je dodal, so ta poročila pristranska.

Pristranska izbira virov in novinarjev

Nato se je spomnil: “Ko sem delal za fundacijo in so tuji dopisniki običajno vprašali organizacijo, ali jim lahko priporočijo koga, s katerim bi se lahko pogovorili, so različno usmerjeni sogovorniki običajno priporočili svoje kolege; ljudi, katerih prepričanja so bila podobna njihovim. Večkrat sem angažiral novinarja, da bi promoviral gradiva štipendijskih možganskih trustov. Zato igra ni bila zelo izenačena, je pojasnil Andrej Nosko, ki meni, da je zaradi jezika razmeroma lahko napačno interpretirati dogajanje na Madžarskem.

Brez znanja madžarskega jezika

“Veste, malo tujih novinarjev govori madžarsko. Tako se na primer ne morejo pogovarjati z običajnimi ljudmi, vendar tudi ne morejo brati lokalnih novic. To trdim iz lastnih izkušenj, saj sem poznal več nekdanjih dopisnikov, ki niso znali ne govoriti ne brati madžarsko. Zato se večina od njih lahko zanese le na sekundarne vire. Toda tudi ti sekundarni viri so močno izkrivljeni, tudi glede legitimnosti madžarske vlade,” je dejal Nosko. Po njegovem mnenju na primer ni omenjeno dejstvo, da je madžarski kabinet zelo priljubljen med pomembnim delom družbe. “Namesto tega na primer pravi, da vlada ohranja svojo moč z omejevanjem svobode.” – pravi Nosko

Namerne napačne informacije

V omenjenem intervjuju je Nosko tako rekoč priznal, da tuji dopisniki slikajo popolnoma izkrivljeno in neresnično sliko Madžarske in Poljske. Dokumenti, ki jih imamo, dokazujejo, da je španski tisk nedavno poročal tudi o usklajenih napadih liberalcev na obe državi. Članek se je nanašal na zasebne pogovore nekdanje španske poslanke Caroline Punset. Pred tem je bila članica liberalne stranke ALDE in buržoazno-liberalne stranke Ciudadanos. Ta politična formacija je po nastopu Emmanuela Macrona dobila ime “Prenovimo Evropo”, njena članica pa je tudi madžarska opozicijska stranka “Momentum”.

Sovražniki svobode izražanja: ne Poljska in Madžarska, temveč bruseljska politična korektnost

Punset meni, da pravi sovražniki svobode izražanja nista Madžarska in Poljska, temveč bruseljski zagovorniki politične korektnosti. V več zasebnih pogovorih je nekdanji poslanec Evropskega parlamenta razkril, da v Bruslju nenehno obsojajo Madžarsko in Poljsko, medtem ko glavne grožnje svobodi izražanja v Evropi ignorirajo. Punset je dejal, da bi morali poslanci Evropskega parlamenta, če želijo zavzeti načelno stališče glede svobode izražanja, ukrepati proti nasilnim napadom na novinarje in profesorje. Namesto tega se liberalni poslanci Evropskega parlamenta osredotočajo na napade v državah, kot sta Madžarska in Poljska, kjer je svoboda izražanja zaščitena pred okovi politične korektnosti.

Nosko je razkril

Poljsko in Madžarsko množični mediji oblegajo, ne da bi predstavili kakršne koli prave argumente.

Razlogi za priljubljenost madžarske vlade niso jasno vidni.

Eden od razlogov za izkrivljeno sliko Madžarske je, da je kakovost evropskih medijev v zadnjem času padla, saj je v njih veliko manj tujih dopisnikov kot prej.

Velika težava je, da tuji dopisniki ne poznajo resničnih razmer na Madžarskem, ker ne znajo madžarsko, poleg tega pa dobivajo informacije iz pristranskih virov, ki jih izberejo drugi.

 

Članek je bil prvič objavljen na spletni strani Magyar Nemzet, našega partnerja v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj