Piše: C.R.

Nogometni sodniki v Združenem kraljestvu so dobili navodilo, da lahko v prihodnjih tednih prekinejo tekme Premier League v večernih urah, da bi muslimanskim igralcem omogočili prigrizek. Muslimani se namreč med mesecem ramazanom, ki letos traja od 22. marca do 21. aprila, od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, postijo.

V Združenem kraljestvu se zato na zahtevo sodniških organov uvaja za muslimanske igralce in funkcionarje odmor na večernih tekmah. Ta predpis ne velja le za Premier League, temveč tudi za nižje lige. Igralci, kot so N’Golo Kanté, Riyad Mahrez in Mohamed Salah, se bodo tako lahko med tekmo hitro nahranili in rehidrirali. Organizatorji tekem se sicer morajo z zadevnimi igralci dogovoriti o idealnem času za prekinitev posta po sončnem zahodu. Ekipe so bile zato pozvane, naj se s sodnikom pred začetkom tekme poskušajo vnaprej dogovoriti o približnem času za kratko prekinitev. Prav tako pa vodstvo lige apelira na muslimanske igralce, naj ne bi zahtevajo odmora tedaj, ko poteka akcija in počakajo na sodniško prekinitev igre (kot, prosti strel in podobno).

Ne bi bilo sicer prvič, da bi bila profesionalna tekma v britanskem nogometu prekinjena zaradi ramadana. V prejšnji sezoni je bila tekma Championship med Burnleyjem in Southamptonom prekinjena v 41. minuti, da sta Mohamed Elyounoussi in Yan Valery lahko dobila hrano. Aprila 2021 je francoski reprezentant Wesley Fofana prav tako lahko prekinil post, ko je Leicester igral s Crystal Palace. Odločitev o kratkem odmoru je bila tedaj sprejeta na kapetanskem sestanku pred tekmo, Fofana pa je po tekmi na družbenih omrežjih objavil sporočilo, v katerem je zapisal, da je “nogomet čudovit prav zaradi tega”….

Podobnoseje zgodilo tudi v lanski sezoni v nemški bundesligi, ko so igralcu Mainza Moussi Niakhateju 6. aprila 2022 sredi tekme proti Augsburgu dovolili odmor.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu BREIZH INFO, ki je naš partner v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.