Piše: Bettina Nemes

Kot je madžarski notranji minister Sándor Pintér povedal na torkovem srečanju notranjih ministrov Višegrajske skupine (V4), Avstrije in Slovenije, je bilo o tem vprašanju doseženo popolno soglasje. Notranji ministri so v skupni izjavi predstavili svoje stališče, da bi ga lahko uveljavljali tudi v EU. Razmere v Afganistanu so velik izziv, saj trenutno nihče ne more reči, koliko ljudi bo odšlo v Evropo.

Pintér se je zahvalil Avstriji za sodelovanje pri varovanju meja. Češka je na mejo poslala 50 vojakov, s Slovenijo pa je vzpostavljena skupna mejna straža. To dokazuje, da zunanjih meja EU ne varuje le Madžarska. Omenil je trenutni migracijski pritisk iz Belorusije. Leta 2014 je bilo na Madžarskem registriranih 44.000 nezakonitih migrantov, od januarja do 15. septembra 2015, tj. do postavitve ograje na meji, pa 391.000, nato pa se je val spet umiril. Vendar pa je letos na madžarsko ozemlje poskušalo vstopiti še 84.000 nezakonitih migrantov.

Slovenski notranji minister Aleš Hojs je izrazil presenečenje nad številom nezakonitih migrantov, ki vsak dan prihajajo na madžarske meje. Sodelovanje med sosednjima državama je označil za izjemno dobro. Roman Mikulec (Slovaška) je obsodil politično zlorabo migrantov s strani Belorusije, ki pritiska na Poljsko. Hkrati je dejal, da je podpora sosednjih držav Afganistana in tranzitnih držav izredno pomembna za zaščito Evrope pred migracijami. Poleg tega je treba schengensko območje razširiti na Romunijo, Bolgarijo in Hrvaško. Namestnik češkega notranjega ministra Jirí Novácek je dejal, da se migracijska kriza iz leta 2015 ne sme ponoviti. Zato se iščejo rešitve, ki bi pomoč ponudile na mestu, kjer je potrebna. Poljski notranji minister Bartosz Grodecki je poudaril, da mora V4 delovati skupaj. Skupno izjavo, ki je bila pripravljena za petkovo razpravo notranjih in obrambnih ministrov EU, je označil za primeren instrument.

Članek je bil prvič objavljen pri BUDAPESTER ZEITUNG, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj