Piše: C.R.

Špansko eksklavo Melillo, ki je poleg Ceute druga vrata na evropsko celino na afriški celini in je pod špansko upravo, je ponovno napadel velik kontingent zelo agresivnih afriških migrantov.

Več sto Afričanov, oboroženih s palicami in kamni

Pod afriškim bojnim vzklikom “Boga” (“Zmaga”) so ponovno premagali obmejne utrdbe, ki so dejansko močno varovane, in tako vstopili na obljubljeno evropsko ozemlje. Videoposnetki prikazujejo na stotine Afričanov, oboroženih s palicami in kamni, ki so vstopili na špansko ozemlje ter se veselili in slavili. Ranjenih je bilo več pripadnikov obmejne straže Guardia Civil.

Španski aktivist in novinar Rubén Pulido, ki se bori proti priseljevanju, je razmere povzel takole: “In zdaj vam povem, kaj se bo zgodilo:  Podsaharci, ki so s palicami in kavlji napadli FCSE, bodo nagrajeni z odobreno prošnjo za azil, ki bo obravnavana. Čez dva tedna bodo na španskem polotoku. Mafija zmaguje, trženje se nadaljuje in trgovina se nadaljuje. Slike in videoposnetki napada na meji že krožijo v ustreznih skupinah in služijo kot motivacija za nadaljnje tovrstne akcije v prihodnosti.”

Agresivni in predvsem organizirani Afričani so se obmejni vihar morda izkazali za veliko hujšega, kot je bilo doslej znano. Po različnih poročilih španskih in maroških oblasti, ki jih povzemajo nekateri mediji, je v nemirih umrlo od 18 do 27 ljudi. V akciji je sodelovalo približno 2.000 ilegalcev, 130 jih je vstopilo na špansko celino, 48 španskih policistov in uradnikov je bilo ranjenih.

Vir: UME