Piše: C.R.

Investicijska skupina, za katero stoji George Soros, je zaključila nakup deleža v vodilni poljski založniški hiši. To je tretji medijski posel na Poljskem, pri katerem je sodeloval Sklad za razvoj naložb v medije (MDIF), ki ga podpira madžarsko-ameriški milijarder.

Soros nakupuje medije

Družba Pluralis BV s sedežem v Amsterdamu je za 97 milijonov zlotov (21,4 milijona EUR) kupila 40 % družbe Gremi Media. Gremijev vodilni naslov je Rzeczpospolita, drugi največji poljski dnevni časopis. Med drugimi lastnostmi družbe je tudi poslovni in finančni časopis Parkiet.

Pluralis je bil ustanovljen novembra kot združenje evropskih medijskih podjetij, fundacij in vlagateljev z namenom “podpirati pluralnost novic v Evropi”. Obvladuje ga konzorcij delničarjev, med katerimi so Fundacija kralja Baudouina (28,46 %), Mediahuis (25,39 %) in Sorosov sklad za gospodarski razvoj (17,41 %).

Upravlja ga MDIF, ki ima tudi 2,02-odstotni delež. MDIF, ki ga med drugim financira Sorosova fundacija Open Society Foundations, je vložil tudi v poljska radijska programa Radio Zet in Agora. Slednji je lastnik časopisa Gazeta Wyborcza, vodilnega netabloidnega poljskega dnevnika, ki je oster kritik sedanje nacionalne konservativne vlade.

Višegrajske države na muhi globalistov

Sredi decembra dogovorjeni delež v družbi Gremi Media je druga naložba družbe Pluralis po nakupu 34-odstotnega deleža v slovaški družbi Petit Press. Poleg družb Rzeczpospolita in Parkiet ima Gremi večinski delež tudi v družbi e-Kiosk, ki ponuja elektronsko naročnino na časopise, in KancelarieRP, mreži odvetniških pisarn.

Družba KCI, lastnica podjetja Gremi, ki je pod nadzorom dveh podjetij v lasti poljskega poslovneža Grzegorza Hajdaroviča, je dejala, da je v podjetju Pluralis našla “močnega in zanesljivega partnerja”. Podjetje je dodalo, da bo posel povečal “privlačnost vsebine”, strankam pa omogočil “hitrejši in lažji” dostop do informacij s pomočjo novih tehnologij.

“Razmere na poljskem medijskem trgu postajajo vse težje,” je novembra, ko je bila objavljena novica o predhodnem dogovoru o prevzemu, za časnik Rzeczpospolita dejal Hajdarovič. “Pritisk politike ima vse bolj negativen učinek.”

Proti “lažnim novicam”, za “raznolikost mnenj”

MDIF sam piše o nakupu delnic:

“V številnih delih Evrope so neodvisni mediji pod vse večjim pritiskom, saj je ogrožena pluralnost in narašča število dezinformacij. V zadnjem desetletju je v regiji prišlo do vala lastniških prevzemov.

Gremi in Petit Press sta močni novičarski podjetji, ki temeljita na načelih kakovostnega novinarstva. Oba sta v svojih državah vodilna vira zanesljivih novic in raznolikosti mnenj, naša naložba pa jima lahko pomaga pri izvajanju strategij rasti.”

Pred tem se je govorilo, da naj bi poljski državni naftni gigant Orlen bil v pogovorih o nakupu družbe Gremi Media. Orlen je pred kratkim prevzel še eno založniško hišo, Polska Press, ki ima v lasti več sto lokalnih časopisov in spletnih strani, kar je vlada pozdravila, vendar je sprožila dodatne kritike glede svobode medijev z leve in globalistične strani.

Hajdaroviču so očitali, da je tesno povezan z največjo opozicijsko stranko, Državljansko platformo (PO), in da je po prevzemu časopisa leta 2011 iz časopisa Rzeczpospolita izrinil konservativne glasove.

Poljski predsednik preprečil sprejetje novega zakona o medijih

V tem pogledu je bil veto poljskega predsednika Andrzeja Dude na načrtovani zakon o medijih, ki ga je konec decembra vložila konservativna vlada, verjetno usoden. Zakon bi določal, da noben neevropski lastnik ne sme imeti več kot 49 % poljskega medijskega podjetja. To bi Sorosu in sodelavcem vsaj otežilo uresničevanje njihovih ambicij po uničenju medijev. Navsezadnje bi moralo biti povečanje deleža s 40 % na več kot 50 % za milijarderja in njegove mreže enostavno.

Po mnenju predsednika Dude pa bi zakon kršil določbe ameriško-poljskega gospodarskega sporazuma, ki je bil podpisan v 90. letih prejšnjega stoletja. Če bi zakon podpisal, bi lahko Poljska plačala več milijard dolarjev kazni.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj