Piše: A.S.

Poljska je že prejšnje leto načrtovala zakonodajo, ki bi družbenim omrežjem preprečevala cenzuro mnenj in objav, ki niso v nasprotju s poljskimi zakoni. Ker je pred kratkim Facebook dve strani z veliko sledilci poljske desne stranke Konfederacija cenzuriral, pa je bila vlada še dodatno pod pritiskom, da pripravi nov zakon za boj proti spletni cenzuri.

Po poročanju poljskega spletnega novičarskega portala Remix News, se je s tem namenom sestala tudi parlamentarna komisija, poslanec stranke Konfederacja Dobromir Sośnierz pa je sicer neuspešno k sodelovanju povabil tudi zastopnike Facebooka. Ob tem je minister za pravosodje Zbigniew Ziobro rekel, da je “sedaj najboljši čas, da pospešimo delo na osnutku zakona o svobodi govora na internetu in ga čim prej predložimo parlamentu”.

Spletni velikani, kot sta Facebook in Twitter, so sicer znani po tem, da cenzurirajo in brišejo konservativne in desne vsebine, ki očitno niso v skladu z njihovimi liberalnimi nazori. Največ prahu pa je dvignil Twitter, ko je pred dobrim letom izbrisal profil takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zaradi tovrstne cenzure je zaskrbljena tudi Poljska. Tako naj bi bil po besedah namestnika pravosodnega ministra, Michała Wośa, osnutek zakona proti spletni cenzuri že pripravljen in čaka na sprejetje vlade. Osnutek je namreč pripravilo Ministrstvo za pravosodje. Prvi osnutek je bil predstavljen že lani, v zadnjem mesecu pa naj bi dobil svojo dokončno obliko. Kakšne bodo v končnem osnutku zakona kazni za cenzuro in poseganje v svobodo govora ostaja zaenkrat nejasno, so pa kazni, predlagane v prvem osnutku zelo visoke, omenja se namreč več milijonov evrov.

Poljska predvideva v skladu z obrambo svobode govora tudi ustanovitev Odbora za svobodo govora, ki bo vseboval pet članov, ki jih določi parlament. Odbor bo lahko vlagal pritožbe glede cenzuriranja vsebin na družbenih omrežjih. Woś je napovedal tudi možnost, da bodo vladne ustanove pooblastile določene organizacije, ki imajo znanje iz področja migracij, splava, družinskega življenja in podobnih vprašanj. Te organizacije bodo zatem lahko spremljale virtualno dogajanje na družbenih omrežjih in prijavljale kršitve novega zakona, torej nedotakljivosti svobode govora.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj