Piše: C.R.

Poljska in Litva znova dokazujeta, da se ne bosta pustili voditi za nos tako imenovanim “beguncem”.  Poljska je sporočila, da je migrantom na meji z Belorusijo poslala besedilna sporočila, v katerih jih poziva, naj se vrnejo v Minsk. Po podatkih notranjega ministrstva so samo v torek poslali skoraj 31.000 kratkih sporočil na tuje telefonske številke na obmejnem območju. V angleškem sporočilu je pisalo: “Poljska meja je zaprta. Beloruski organi so vam lagali. Vrnite se v Minsk!”

Sporočila so vključevala tudi povezavo do spletnega mesta, ki migrante v petih jezikih opozarja, da se nezakonito prečkanje meje lahko konča z zaporom. Navedla je tudi, da bi lahko poslabšanje vremenskih razmer ogrozilo “življenje in zdravje”. “Vsak poskus skrivanja in spanja na prostem se lahko konča tragično,” so opozorile oblasti, potem ko je na meji EU z Belorusijo umrlo že šest migrantov.

Poljska je v zadnjih tednih na mejo poslala na tisoče vojakov, postavila ograjo iz bodeče žice in uvedla izredne razmere, ki novinarjem in humanitarnim organizacijam prepovedujejo dostop do celotne 400 kilometrov dolge meje. Notranje ministrstvo je v ponedeljek predlagalo podaljšanje izrednih razmer za 60 dni, saj so številni migranti, ki prečkajo mejo, povezani z “radikalnimi ali kriminalnimi skupinami”.

Organizacije za človekove pravice pa so opozorile na “humanitarno krizo na meji”, če migranti, ki bodo obtičali na meji, ne bodo imeli dostopa do hrane, zatočišča in zdravstvene oskrbe.

Od začetka avgusta so po vladnih podatkih 8200 migrantom preprečili vstop na Poljsko, 1200 pa so jih po prečkanju meje pridržali. Poljski mejni policisti so sporočili, da so v torek preprečili 473 poskusov prečkanja meje, kar je rekord v enem dnevu.

Poljska ter Litva in Latvija se že več mesecev pritožujejo zaradi povečanega števila migrantov, predvsem z Bližnjega vzhoda, ki prihajajo na njihove meje z Belorusijo. EU domneva, da se beloruski vladar Aleksander Lukašenko maščuje za odločitve Bruslja o sankcijah. Domnevajo, da beloruske oblasti namerno uvažajo migrante v državo in jih tihotapijo do meja z vzhodnimi državami EU.

Komisarka EU za notranje zadeve Ylva Johansson namerava v četrtek odpotovati v Varšavo in se s poljskim notranjim ministrom Mariuszom Kaminskim pogovoriti o načrtovani zaostritvi azilne zakonodaje v zvezi z begunsko krizo. V skladu z načrtovanim zakonom organom ne bi bilo treba obravnavati prošenj migrantov za azil, če bi bili “aretirani takoj po nezakonitem prečkanju zunanje meje EU”. Johansson je v sredo povedal, da ima komisija v zvezi s tem “več pomislekov”.

Ta članek je bil pred tem objavljen na epochtimes.de.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj