Piše: Nicola De Felice

Tisoč nezakonitih priseljencev z ladij nevladnih organizacij Geo Barents (norveška) in Sea Watch 3 (nemška) se je sredi zime izkrcalo na Siciliji. Od začetka leta 2021 se je izkrcalo 67.490 nezakonitih priseljencev, kar je dvakrat več kot leta 2020 in šestkrat več kot leta 2019.

Ladje nevladnih organizacij, ki plovejo pod zastavami Norveške, Španije in Nemčije, v nasprotju z vsemi mednarodnimi pomorskimi normami in normami EU izkoriščajo šibek politični in diplomatski položaj Italije za vsiljevanje lastnih migracijskih politik, katerih edini namen je zadovoljiti hinavska stališča njihovih levičarskih vlad. Noben migrant se ne izkrca v Hamburgu, Marseillu, Palmi de Mallorci ali Oslu, nobena ladja nevladnih organizacij ne visi v Rokavskem prelivu, kjer na morju umirajo migranti, ki poskušajo doseči Veliko Britanijo.

Vloga organiziranega kriminala

Zaradi dejavnika privlačnosti so ladje nevladnih organizacij odgovorne za smrti na morju in posredno podpirajo trgovino z ljudmi, ki je najhujša značilnost pojava nezakonitega priseljevanja, tveganje za nacionalno in mednarodno varnost ter eden od najbolj donosnih virov dohodka za organizirani kriminal. Tako tihotapljenje, tj. nezakonit vnos migrantov na ozemlje države, kot trgovina z ljudmi, tj. spolno ali gospodarsko izkoriščanje v pogojih, podobnih suženjstvu, temeljita na intenzivnem izkoriščanju migranta že med potovanjem in vsekakor na njegovem koncu.

Zločinske organizacije se zdaj izredno dobro prilagajajo pri upravljanju tokov, spreminjajo poti, stopnje in sredstva, uporabljajo plovila različnih vrst in velikosti, vozila za prevoz blaga, trajekte in letalske polete, glede na etnično pripadnost žrtev ali za strateške odločitve, kot so izogibanje nadzoru ali pritisk za operacije pomoči z ladjami nevladnih organizacij, ki jih krijejo ali so se dogovorili z državami, katerih zastave te ladje vijejo. Ti storilci kaznivih dejanj so vpleteni v izvajanje drugih kaznivih dejanj, od trgovine s prepovedanimi drogami do kaznivih dejanj, kot so izsiljevanje, ropi ali goljufije. Ne manjkajo niti pranje nezakonitih prihodkov v tujini, uporaba kurirjev in prepovedanih sistemov za zbiranje in pošiljanje denarja.

Kaj bi lahko storil izredni pooblaščenec?

Trgovina z ljudmi zahteva kompleksnejše ukrepe od tistih, ki so se izvajali doslej, zato ni dovolj, da jo prenesemo v izključno pristojnost ministrstva za notranje zadeve. Imeti mora možnost uporabe vseh instrumentov državne oblasti, od notranjih do diplomatskih, od vojaških do gospodarskih, obveščevalnih in zdravstvenih. Potrebuje kompetentno in odločno delovanje na nacionalni in mednarodni ravni izrednega pooblaščenca, ki se bo posvetil tej edinstveni nalogi.

Vlada bi zato morala imenovati komisarja s posebnim značajem in specifičnimi znanji za posamezne sektorje, z vojaškimi izkušnjami, diplomatskimi izkušnjami v Afriki, poznavanjem Sicilije in južne Italije ter znanjem jezikov, ki bi bil imenovan za premagovanja trgovine z ljudmi, v skladu s smernicami, ki jih potrdi parlament ali Svet ministrov, s pooblastili za pogajanja z EU, z državami tranzita in državami izvora nezakonitih priseljencev ter s sposobnostjo zadovoljevanja posebnih potreb v smislu vodenja in usklajevanja številnih javnih uprav. Predsednik republike bi po posvetovanju s Svetom ministrov izdal odlok, v katerem bi določil naloge, sredstva in osebje ter trajanje mandata.

Dajmo prostor odgovornim in kompetentnim ljudem, ki so odločeni varovati interese Italije in Italijanov. Dajmo prostor patriotu.

 

Nicola De Felice je višji sodelavec Centra za študije Machiavelli. Kontraadmiral v pokoju, nekdanji poveljnik rušilcev in fregat, je opravljal pomembne diplomatske, finančne, tehnične in strateške naloge za načelnika štaba za obrambo in mornarico, tako doma kot v tujini, na morju in na kopnem, ter si prizadeval za uporabo zmogljivosti, namenjenih zagotavljanju učinkovitosti italijanske obrambne in varnostne politike.

Vir: Centro Studi Machiavelli

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj