Piše: C.R.

Po komaj dveh mesecih vladanja se “semaforska” vlada spopada s “slabimi” rezultati javnomnenjskih raziskav. V Forsovi raziskavi volivci rdeče-zeleno-žoltemu zavezništvu niso dali dobrega spričevala.

V “Trendbarometru” televizij RTL in NTV je bilo z dosedanjim delom “pisane” koalicije zadovoljnih le 30 odstotkov vprašanih. 64 odstotkov pa jih je bilo manj zadovoljnih ali pa sploh niso bili zadovoljni.

Volivci SPD in Zelenih zadovoljni z delom

Vlada, ki je na položaju manj kot 100 dni, se sprehaja od enega spodrsljaja do drugega. Rezultate anket lahko označimo kot katastrofalne.

Politični analitik Tilman Mayer je za agencijo Focus dejal, da “mora kancler Scholz zdaj nujno preiti v ofenzivo”.

Ni presenetljivo, da se s spornim delovanjem semaforja strinjajo tudi volivci SPD in Zelenih, in sicer 74 oziroma 76 odstotkov. Med volivci FDP pa je z delom vlade zadovoljnih le 31 odstotkov.

Glede na zaznavanje v javnosti, tj. prisotnost v medijih, pri čemer volivci očitno ne razlikujejo glede na vsebino ali kvalitativne “značilnosti”, je razvrstitev naslednja:

Annalena Baerbock (Zeleni) 50 %

Olaf Scholz (SPD) 45 %

Robert Habeck (Zeleni) 35%

Christian Lindner (FDP) 32 %

Karl Lauterbach (SPD) 29 %

Volivci so kritični tudi do ravnanja vlade v zvezi z ukrajinsko krizo. Navsezadnje je 67 % vprašanih nezadovoljnih z ravnanjem vlade v zvezi z ukrajinsko krizo, le podporniki SPD so, kar ni presenetljivo, z 52 % zadovoljni.

Od začetnega “svežega političnega vetra” je ostalo le malo

Od “evforije”, ki je v nekaterih krogih vladala zaradi zelo opaženega selfija Baerbocka, Lindnerja, Wissinga in Habecka na Instagramu konec septembra, dva dni po volitvah, ni ostalo veliko.

Takrat je v kontekstu menjave oblasti, obdobja “po Merklovi”, pomenil odhod, svež veter in nov slog. Med prebivalci je bilo mogoče zaznati vsaj določeno radovednost in celo delno evforijo.

Razočaranje sledi že po dveh mesecih

Medtem ko se ministri Scholzovega kabineta pogrezajo iz ene zadrege v drugo – Lauterbach je “banka” za to -, se vedno znova radi zapletajo v protislovja, zlasti pri prevladujoči temi pandemije, in se zatikajo od enega “faux pas” do drugega.

Tudi sam kancler, kadar ni v zadregi in pomanjkanju suverenosti na srečanju z ameriškim predsednikom Bidenom, je sicer na “potapljaški postaji”.

Rezultat je trezen: glede na nedavno raziskavo družbe Civey, ki jo je naročil Focus, je 71 odstotkov vprašanih menilo, da Scholz nima vodstvenih sposobnosti. Nadaljnjih 77 odstotkov jih je komunikacijo s semaforji ocenilo negativno.

Približno 60 odstotkov jih je menilo, da ima vlada resne pomanjkljivosti v domači, zunanji, gospodarski in koronacijski politiki.

Več kot dve tretjini anketirancev je celo energetsko politiko “levičarske svetovne reševalne skupine” ocenilo kot neustrezno.

Tilman Mayer je za Focus pojasnil tudi, da “ko enkrat padeš tako nizko, je težko iz klobuka izvabiti nasprotno mnenje”.

Veliko besed – malo ali nič ukrepov

Na to Mayer logično pojasnjuje: “Doslej so se ljudje ukvarjali z naslovi, besedili koalicijske pogodbe, zdaj pa s težavami na ravni.” Semaforska koalicija mora zdaj sprožiti in izvesti vse načrtovane projekte in potreben politični postopek, je dejal Mayer.

Vzrok naj bi bil “ideološki balast” iz obdobja Merklove, ki so se ga skušali znebiti. Zaposlene je treba motivirati, da “prispevek najvišje ravni (ministrov in državnih sekretarjev) ne bo oslabljen”.

Vendar je treba opozoriti, da “dokončnega” premika v levo ni mogoče izvesti tako hitro, kot bi si želeli.

Opozicijski spopadi in z njimi neločljivo povezana “neskončna zanka kritik” so očitno “podcenjeni”, kar ima malo skupnega s preudarnostjo in daljnovidnostjo, ki ju je treba pokazati na vrhu.

Tam zgoraj piha buren veter in na krovu je potrebna zanesljiva ekipa, ki pa je trenutno očitno ni. “Rad bi” še ne pomeni, da bom to naredil dobro, zato v zelo kratkem času levici v obraz brutalno piha močan veter.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj