Piše: C.R.

Namestnik ministra za pravosodje Marcin Romanowski se je odločno odzval na odločitev Sodišča EU o naložitvi globe Poljski.

“Sodišče EU zahteva od Poljske pol milijona dnevno kazni, ker svojih državljanov ni pustila brez elektrike in ni čez noč zaprla rudnika. Ne gre niti za izsiljevanje, temveč za sodni rop in krajo sredi belega dne. Ne bodo dobili niti centa,” je na twitterju zapisal namestnik ministra za pravosodje Marcin Romanowski.

Sodišče EU Poljski naložilo velikansko globo

Sodišče je Poljski naložilo, da mora Evropski komisiji plačati 500 000 EUR na dan, ker ni ustavila pridobivanja lignita v rudniku Turów. “Ker Poljska ni ustavila pridobivanja lignita v rudniku Turów, mora Evropski komisiji plačati denarno kazen v višini 500 000 EUR na dan. Takšen ukrep se mora šteti za potrebnega za okrepitev učinkovitosti začasnega ukrepa, odrejenega s sklepom z dne 21. maja 2021, in za odvračanje te države članice od odlašanja z izpolnitvijo tega sklepa,” je v sklepu o naložitvi sankcij naši državi pojasnila podpredsednica sodišča Rosario Silva de Lapuerta.

Konec februarja letos je Češka pri Sodišču Evropskih skupnosti vložila tožbo proti Poljski zaradi širitve rudnika lignita Turów. Čehi so vložili tudi zahtevek za tako imenovano začasno odredbo, tj. odredbo o ustavitvi rudarjenja. Praga je trdila, da rudnik predstavlja okoljsko tveganje.

Sodišče EU je 21. maja Poljski odredilo, da mora takoj ustaviti proizvodnjo v rudniku Turów, dokler se o zadevi ne odloči vsebinsko. Poljsko-češki pogovori, ki še potekajo, niso pripeljali do končnega sporazuma.

Vir: https://dorzeczy.pl/opinie/202384/mocna-reakcja-wiceszefa-ms-na-decyzje-tsue.html

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj