Piše: Álvaro Peñas

Šestnajstega novembra je bila na Fakulteti za družbene in humanistične vede Univerze Nova de Lisboa (Nova FCSH) v Lizboni napovedana ustanovitev samooklicanega “Konzorcija – mreže preiskovalnih novinarjev”. Tako kot številne druge podobne “neodvisne novinarske” organizacije je tudi “prvi portugalski konzorcij preiskovalnega novinarstva” neprofitno in seveda nevladno združenje, čeprav je bila ustanovitev “konzorcija” priročno objavljena na spletni strani portugalskega ministrstva za kulturo.

Prva novinarska preiskava “konzorcija” je obravnavala zelo aktualno vprašanje: prisotnost sovražnega govora v portugalskih državnih varnostnih silah in seveda povezavo med tem sovražnim govorom in stranko CHEGA. Gre za preiskavo, ki jo je njen predsednik André Ventura takoj zanikal, kot je poročal časopis CHEGA, Folha Nacional.

Kdo pa so člani “konzorcija”? Po poročilu, objavljenem v reviji Meios & Publicidade, so med prvaki neodvisnega novinarstva Pedro Coelho (novinar televizijskega kanala SIC, neodvisnega društva za komuniciranje, in profesor na Novi FSCH), Paulo Pena (novinar Investigate Europe), novinarja digitalnega časopisa “Setenta e Quatro” Filipe Teles in Ricardo Cabral Fernandes, neodvisna novinarja Cláudia Marques Santos in Tiago Carrasco, Pedro Miguel Santos in Ricardo Esteves Ribeiro (novinarja iz Fumaçe), odvetnik Ricardo Correia Afonso in univerzitetni profesorji Nove FSCH Carla Baptista, Dora Santos Silva, Marisa Torres da Silva ter João Figueira (Univerza Coimbra) in José Ricardo Carvalheiro (Univerza Beira Interior).

Člani te ekipe, ki jo vodi novinar SIC Pedro Coelho, imajo seveda dolgo zgodovino političnega aktivizma, povezanega z levico in skrajno levico, in so seveda prejeli znatne donacije Georgea Sorosa, “filantropa”, ki namenja milijone dolarjev za spodbujanje idealov odprte družbe, ki jih zagovarja levica: splav, LGBT, odprte meje itd. Vzemimo za primer Paulo Pena, enega od članov te ekipe, ki je sam del mednarodnega konzorcija novinarjev Investigate Europe, ki je od Iniciative za odprto družbo v Barceloni leta 2020 prejel 124.000 evrov, leta 2019 pa 153.000 evrov.

Na drugi strani novinarja Filipe Teles in Ricardo Cabral Fernandes delata za digitalni časopis “Setenta e Quatro”, ki se predstavlja kot “digitalni informacijski projekt, ki deluje za zagotavljanje demokratičnih in naprednih vrednot”, in ki je prejel sredstva Ane Gomes. Kandidatka Socialistične stranke za predsednico republike je “Setenta e Quatro” financirala z denarjem, ki ga je zbrala za svojo predsedniško kampanjo, kot je navedeno na spletni strani časopisa: “Ana Gomes se je po zaprtju računov kampanje kandidature za predsedniške volitve leta 2021 odločila, da bo preostanek vsote donacij, 31.000 evrov, namenila združenju ‘Nadaljuj z začetkom’ kot podporo projektu preiskovalnega novinarstva ‘Setenta e Quatro’, ki se je začel 13. julija.” Časopis Fumaça, pri katerem sodelujeta novinarja Pedro Miguel Santos in Ricardo Esteves Ribeiro, ki prav tako sodelujeta v “Konzorciju”, je od leta 2018 prejel zajetnih 509.000 evrov subvencij za podporo novinarstvu od fundacije Open Society Foundations.

George Soros in Open Society sta ključna akterja pri financiranju različnih medijev, ki sestavljajo “konzorcij”, skupaj z organizacijami, povezanimi s skrajno levico in portugalsko državo. Kar zadeva obnašanje “neodvisnih” novinarjev “konzorcija” na družbenih omrežjih, tudi o njihovem političnem stališču ni dvoma. Vzemimo za primer novinarja Pedra Coelha iz SIC in Ricarda Cabrala Fernandesa iz Setenta e Quatro. Profesor Nove FSCH Pedro Coelho, ki je vodil to “preiskavo” o sovražnem govoru v portugalskih varnostnih silah, ne varčuje z besedami, ko gre za izražanje svojega političnega mnenja, in večkrat izjavi, da je proti stranki CHEGA, ki jo opisuje kot “skrajno desničarsko”. Kot je razvidno iz teh dveh tvitov, objavljenih pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. 22. januar 2002: “Kot novinar v tednu pred parlamentarnimi volitvami ne morem veliko javno napisati. Samo tole: novembra 2020 in aprila 2021 je SIC predvajal pet velikih poročil o skrajni desnici v Evropi, vključno s Portugalsko. Skrajna desnica. To je ‘vse’, kar je.” 25. januar 2022: “Ne zanima me, ali vedo, kaj sem po političnem prepričanju. Hočem, da vedo, kaj nisem. Nisem skrajna desnica in bojim se, da mnogi še niso dojeli, da se lahko skrajna desnica v ponedeljek zbudi in bo lahko vplivala na vlado na Portugalskem.” Ricardo Cabral Fernandes, novinar časopisa “Setenta e Quatro”, je 30. januarja na Twitterju komentiral rezultate parlamentarnih volitev: “Sumili smo, da je to le vprašanje časa, in danes se je zgodilo: skrajna desnica je utrdila svoj položaj v parlamentu. Normalizacija sovraštva se bo pospešila. Pripravimo se na to.”

Tako kot v številnih drugih primerih tako imenovani “Konzorcij – mreža preiskovalnih novinarjev” nima nič skupnega z “neodvisnim novinarstvom”, ampak je prej skupek skrajno levih političnih aktivistov, katerih novinarstvo služi interesom globalističnih organizacij, kot je Odprta družba, ki jih velikodušno financirajo. Nepristranskost in nepristranskost, lastnosti, ki bi morale biti v ospredju dejavnosti, za katero trdijo, da jo opravljajo, nista del vrednot Odprte družbe.

Vir: El Correo de España