Piše: Bogdan Sajovic

Prezgodnja smrtnost transspolnikov je skoraj dvakrat višja od smrtnosti tistih, ki nimajo spolne disforije, je odkrila raziskava Medicinskega centra univerze v Amsterdamu.

Raziskava, ki jo je objavila revija The Lancet Diabetes & Endocrinology, je zajela 4568 transspolnikov in primerjala statistične podatke smrtnosti prebivalstva na Nizozemskem od leta 1972 do leta 2018. Povprečna starost transspolnikov v raziskavi je bila 30 let za transženske in 23 let za transmoške, poroča Breitbart.

Po rezultatih raziskave je smrtnost transspolnikov 1,8 krat višja od normalnih moških in 2,8 krat višja od normalnih žensk. Prezgodnja smrt transspolnikov je predvsem posledica bolezni srca in ožilja, pljučnega raku ter samomora. »Ugotovitve naše obsežne študije, ki je zajela celotno državo, poudarjajo znatno povečano tveganje smrtnosti med transseksualci, ki traja že desetletja«, je dejal vodja raziskave Martin den Heijer.

Povečano smrt zaradi raka ali bolezni srca in ožilja gre po raziskavi pripisati stranskim učinkom zaradi hormonske terapije za spreminjanje spola. Samomor pa je posledica čustvenega in duševnega stresa po spremembi spola in je glede na izsledke raziskave pri transspolnikih kar 3,3 krat višji kot pri tistih, ki nimajo spolne disforije.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj