Piše: C.R.

Sliši se skoraj neverjetno, vendar se to dogaja sredi Evrope: ženske, ki bežijo pred vojno in bedo iz Ukrajine, se prostovoljno vračajo v to državo, ker se v zahodnoevropskih državah – predvsem v Nemčiji in na Švedskem – ne počutijo varne. Muslimanski migranti in Afričani, ki “iščejo zaščito” in so skupaj z njimi strnjeni v azilnih centrih in begunskih taboriščih, namreč vse pogosteje napadajo nezaščitene ženske – nazadnje v Nemčiji. Moralna slika Zahoda.

“Tako me je strah, da bi šla domov.”

V zadnjih tednih je na Švedsko zbežalo na tisoče ukrajinskih žensk in otrok. Samnytt je zdaj prvi medij, ki poroča, da se nekateri od njih, ki so pobegnili v Örebro, želijo vrniti v vojno v Ukrajino, ker se po incidentu prejšnji teden, ko so tujci vdrli v njihovo stanovanje, ne počutijo več varne.

“Če pridejo bombe, vsaj vem, da lahko grem v klet in se tam skrijem,” pravi ena od žensk.

Prvi incident se je zgodil okoli 3. ure zjutraj. Takrat sta na vhodna vrata spalnice potrkala dva Somalca. Ne da bi odprla vrata, je Ukrajinka poskušala govoriti z moškimi zunaj.

“Videti so bili kot Afroameričani, če se lahko tako vljudno izrazim. Bili so črnci. Visok in vitek s črno kožo.”

Čez nekaj časa se je pred hostlom pojavil še tretji Somalec. Ženskam se je situacija zdela neprijetna, zato so odšle v svoje sobe in se zaklenile. Vendar so se razmere še zaostrile.

Somalci in Arabci so vso noč poskušali vdreti v ženski hostel

Na nerazložljiv način je nato več somalijskim moškim uspelo priti v hostel.

“Začeli so trkati na vrata ženske, ki je živela z dvema majhnima otrokoma, starima dve in štiri leta. Bili so zgroženi. Štiriletnik je bil miren, dveletnik pa je kričal,” je poročal begunski delavec.

“Poskušali so priti do nje. Moški so govorili v tujem jeziku. Ona, ki živi v sobi, ne govori angleško, vendar razume angleščino in je razumela, da sta moška govorila v drugem jeziku. Nato so prišli Arabci.”

Okoli 5. ure zjutraj je prišla tudi skupina arabskih moških in poskušala vstopiti v hostel. Vendar jim ni uspelo vstopiti v hostel.

Ukrajinske ženske bi morale »samo poklicati policijo«

V hostlu pa poskušajo dogodek omiliti. “Nekdo je potrkal na vrata in želel najti prenočišče. Poskušali so najti prenočišče,” je povedal uslužbenec.

V hostlu so namestili varnostno osebje, ki bo nadzorovalo razmere. Ukrajinske begunce so tudi obvestili, da se lahko obrnejo na osebje hostla ali pokličejo policijo na številko 112, če se počutijo nevarne. Mimogrede, tolmači so ženskam svetovali, naj ne kličejo policije, ker še niso bile prijavljene pri švedski službi za priseljevanje.

Po besedah prostovoljcev so nekatere ženske tako pretresli ponedeljkovi dogodki, da jim je žal, da so pobegnile na Švedsko. Nekateri si celo želijo, da bi ostali v vojni razdejani Ukrajini: “Tako me je strah, da bi šla domov.”

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj