Piše: Álvaro Peñas

Nekaj dni pred volitvami na Švedskem, za nemški tisk “najnevarnejši državi v Evropi”, je stranka Švedski demokrati (SD) postala na anketah druga stranka in se približala 22 % ljudske podpore, kar je 4 % več od njenega rezultata na volitvah leta 2018. Švedski demokrati so nacionalna, konservativna in socialna stranka, ki pripada skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri sta med drugim tudi Fratelli d’Italia in VOX. Stranka je znana po svojem nasprotovanju množičnemu priseljevanju, zato je prejela običajne oznake “skrajna desnica”, “ksenofobi” in “rasisti” ter je doživela cordon sanitaire s strani drugih političnih strank. Reči, da je kralj gol, ima visoko ceno.

Toda realnost je trmasta in razmere so dosegle takšno točko, da celo ustvarjalci tako imenovanega “švedskega raja”, socialdemokrati, zdaj priznavajo njegov neuspeh. Predsednica vlade Magdalena Andersson je v intervjuju za časnik Dagens Nyheter dejala, da so etnična geta v velikih mestih gojišče organiziranega kriminala: “Na Švedskem nočemo kitajskih četrti, nočemo ‘somalijskih vasi’ ali malih Italij”. Izjava o neuspehu multikulturalizma, čeprav v resnici niti Kitajci niti Italijani niso odgovorni za strelske pohode, posilstva in umore v tolpah, ki so v tej nordijski državi dogajajo vsakodnevno. In seveda niti Kitajci niti Italijani nimajo ničesar opraviti z uvajanjem šeriatskega prava na vse pogostejših »no go« območjih.

Mnogi so premierkin izbruh iskrenosti razumeli kot obupan poskus, da bi “ustavil skrajno desnico” in poskušal zmanjšati podporo protimigrantskim ukrepom Švedskih demokratov. Toda resnica je, da to ni prvič, da je Anderssonova priznala, da progresivna politika priseljevanja ne deluje. Leta 2017, ko je bila finančna ministrica, je Anderssonova obžalovala odločitev svoje vlade, da je med migracijsko krizo v letih 2015/16 dovolila 180.000 priseljencem, da se naselijo na Švedskem: “Integracija ne deluje pravilno. Tudi pred jesenjo 2015 ni delovala, vendar mi je jasno, da ne moremo imeti večjega števila azilantov, kot smo jih sposobni integrirati. To ni dobro za ljudi, ki prihajajo sem, in ni dobro za družbo na splošno.”

Zaradi zadnjih izjav Anderssenove je iz stranke izstopila Saida Hussein Moge, v Somaliji rojena kandidatka za Göteborg, ki je dejala, da so socialdemokrati “postali bolj ksenofobna stranka”. Vendar pa so te izjave podobne izjavam ministra za integracijo in migracije Andersom Ygemanom, ki je izjavil, da želijo Švedi omejiti koncentracijo ljudi priseljenskega porekla v najbolj problematičnih predelih mest. Kljub temu premiku pa po nedavni anketi le 16 odstotkov Švedov podpira politiko priseljevanja Socialnih demokratov in le 9 odstotkov imigrantsko politiko stranke Moderatov. Po pričakovanjih švedska politika priseljevanja vzbuja veliko zaskrbljenost javnosti. Ni presenetljivo, da ima največjo podporo politika priseljevanja Švedskih demokratov, in sicer 35 odstotkov. V isti anketi, opravljeni aprila, je bila podpora 26-odstotna.

Glede na te podatke odziv Socialnih demokratov ni presenečenje. Po zgledu Joeja Bidena sta minister Ygeman in obrambni minister Peter Hultqvist na petkovi novinarski konferenci povedala, da Švedski demokrati predstavljajo “grožnjo varnosti in zunanji politiki države”. “Nobenega dvoma ni, da lahko povezave Švedskih demokratov z Rusijo predstavljajo tveganje za varnost Švedske,” je dejal Ygeman. Za nameček Socialni demokrati še lažejo. Švedski demokrati so po ruski invaziji na Ukrajino podprli vstop Švedske v Nato in opustili svoje stališče nevtralnosti. In kar zadeva njihov pogled na Putinovo Rusijo, je v Evropskem parlamentu povedal njihov poslanec Charlie Weimers:

“V preteklosti smo koristne idiote Kremlja našli na levici. Žalosti me, da so se nekateri na desnici navdušili nad Putinovim navideznim konservativizmom. Vsi konservativci bi morali vedeti, da Putin NI tradicionalistična trdnjava, ki se upira šibkemu “prebujenemu” Zahodu. Putin je zgradil moralno propadel sistem. Sistematično podkupovanje, korupcija, umori, kraje, laži in zdaj: pošiljanje ruske mladine v smrt med pobijanjem njihovih slovanskih bratov. Ali Putin brani krščanstvo, ko v Ukrajini uporablja čečenske islamske fanatike in sirske plačance? S prisiljevanjem 1,5 milijona ljudi, da zapustijo svojo domovino, in z ločevanjem družin? Je to v skladu z “družinskimi vrednotami” in spoštovanjem ljubezni do lastnega doma? In “ljubezni do bližnjega”? Ali je bombardiranje stanovanjskih območij združljivo z zapovedjo “Ne ubijaj”? Prebudite se. Sovražnik vaših sovražnikov ni vaš prijatelj. Imperializem je nasprotje svobodnih narodov.”

Uporaba Putinove karte proti švedskim demokratom je popolnoma absurdna. Vodja Švedskih demokratov Jimmie Åkesson se je v članku odzval na farsično tiskovno konferenco in poudaril, da je prava nevarnost za Švedsko Socialdemokratska stranka, levičarska stranka, ki se zavzema za množično priseljevanje: “Podobno retoriko smo videli tudi pri drugih avtoritarnih in močnih strankah po svetu. Preprosto poskušajo širiti strah, laži in teorije zarote o opoziciji, ker se bojijo, da bi izgubile oblast.”

Javnomnenjske raziskave kažejo, da sta levi in desni blok tehnično izenačena. Na levici ostajajo socialdemokrati vodilna politična sila, podpirajo pa jih Zeleni, Center in Levica. V desnem bloku bi prvo mesto zasedli Švedski demokrati, sledili bi jim Moderati, krščanski demokrati in liberalci. Slednje tri stranke so doslej zavračale oblikovanje koalicije z nacionalkonservativci, če pa se bodo ankete potrdile in bodo Švedski demokrati dobili več kot 20 odstotkov, drugim desnim strankam ne bo preostalo drugega, kot da si prizadevajo za dogovor, če bodo res želele vstopiti v vlado.

Vir: El Correo de España